Hvordan bliver et blomkål til fire klassiske saucer?

 

Med bare 2 ingredienser kan du lave en lækker, hvid sauce, der nemt kan laves til Bearnaise, Hollandaise, persillesovs og bechamelsauce. On nej, hverken Bearnaisen eller hollandaisen skiller.

 

Alle saucerne kan også bruges kolde og er et hit som dip til grøntsager.

Grundsauce

Denne hvide sauce er udgangspunktet for alle fire saucer.

 

Du skal bruge:

  • 400-450 g renset blomkål (dvs. vægt efter bladene er fjernet)
  • 200 g økologisk smør
  • Havsalt

Gør sådan her:

  • Kog blomkål mørt og hæld vandet fra
  • Kom smørret i gryden og lad det gerne smelte inden det blendes. Brug en stavblender, hvis du har en.
  • Smag til med salt.

Dette er den hvide grundsauce og den smager faktisk så godt, at du godt kunne stoppe nu.

 

Bearnaise

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 1 løg, gerne skalotte
  • 4 spsk. æblecidereddike
  • 6 spsk. vand
  • 2 bdt. frisk estragon ca. 12 stilke
  • 2 æggeblommer
  • Havsalt.

 

Gør sådan her:

  • Bearnaise-essens: Hak løget meget fint og kom det i en gryde sammen med æblecidereddike, vand og 1 bundt estragon stilke. Kog op og lad simre i ca. 15 min. Hold øje med at al væsken ikke koges væk. Du kan må fordel lave essensen dagen før og lade den trække natten over.
  • Hak bladene fra den andet bundt estragon fint.
  • Tilsæt Bearnaise-essensen til den varme hvide sauce og blend med stavblender. Tilsæt herefter æggeblommerne. Når saucen er ensartet tilsættes det hakkede estragon og saucen smages til med salt.

Hollandaise

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 3 æggeblommer
  • Saften fra 1 citron
  • Havsalt og peber.

 

Gør sådan her:

  • Blend æggeblommerne i den hvide sauce
  • Smag til med citronsaft, salt og peber.

Persillesovs

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 1 bundt frisk persille
  • Havsalt og peber.

 

Gør sådan her:

  • Hak persillen fint og rør den i den varme hvide sauce.
  • Smag til med salt og peber.

Bechamelsauce

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 50 g revet Manchego ost (spansk fåreost, kan dog godt undlades)
  • Ca. 1 tsk stødt/revet muskatnød
  • Havsalt og peber.

 

Gør sådan her:

  • Smelt osten i saucen
  • Smag til med muskatnød, salt og peber

 

Opskrift i samarbejde med Mad i Harmoni.